Information overload bestaat niet

Nog niet zo lang geleden las je s óchtends als eerste de krant om op de hoogte te zijn van gebeurtenissen die speelden in de wereld. Tegenwoordig komt nieuws via ontelbare kanalen (ongevraagd) binnen. Door digitale media worden mensen overload aan informatie. Maar bestaat information overload wel?

Hoogleraar Nieuwe Media Clay Shirky denkt echter dat information overload niet bestaat. Al sinds de uitvinding van de drukpers is er meer informatie beschikbaar dan iemand in een heel leven tot zich kan nemen. Volgens Shirky een eeuwenoud verschijnsel die we maar moeten accepteren, niets nieuws van deze tijd dus. “Als je structureel hetzelfde probleem hebt, is het misschien geen probleem, maar een feit.”

Dat mensen moeite hebben greep te krijgen op de informatie die hen omringt, is volgens Shirky niet het gevolg van de toegenomen hoeveelheid. Het probleem ligt bij het verdwijnen van bestaande filters. Op het web is de economische noodzaak tot kwaliteitscontrole verdwenen en daarmee ook de filters. Volgens Shirky moeten we ons dan ook niet concentreren op het terugdringen van informatie maar in het bedenken van nieuwe manieren om informatie te filteren. Kijk voor de opinie van Clay Shirky naar het onderstaande filmpje.

FILMPJE

Bron

Advertenties

~ door ilschilp op 16/02/2011.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: