Kan iedereen goed en gedegen online onderzoek doen?

Stelling

“Iedereen kan goed en gedegen online onderzoek doen”, Menno Urbanus: een stelling waar ik het niet mee eens ben.

 

Iedereen

Het eerste wat ik mij afvraag als ik deze stelling lees, wie is iedereen? Als je zoekt onder encyclo bedoelen ze met iedereen, ieder mens. Kunnen baby’s of alle 80+ers dan ook online onderzoek verrichten? Of bedoeld Menno Urbanus mensen die in staat zijn om een online onderzoek te verrichten?

 

Goed en gedegen onderzoek

Feitelijk gezien kunnen velen onder ons een online onderzoek verrichten. Maar de vraag is of de uitkomsten van dit onderzoek betrouwbaar zijn om te gebruiken. Voor online onderzoek is betrouwbare informatie nodig zoals bijvoorbeeld interne gegevens, als financiële data maar zeker ook marktinformatie. Ik denk dat niet alle data altijd voorhanden zijn bij zelfonderzoek en dit zorgt ervoor dat de uitkomsten van het onderzoek kwalitatief minder goed en betrouwbaar zijn.

 

Technische kennis en apparatuur

Om online onderzoek te doen, moet je als onderzoeker bekend zijn met en toegang hebben tot apparatuur om bijvoorbeeld online enquêteren mogelijk te maken. Zo zijn webservers, technische expertise en database programmatuur nodig om een online onderzoek op te zetten. Ook moet er rekening worden gehouden met de snelheid, capaciteit en betrouwbaarheid van de webservers en gewerkt worden met wachtwoordtechnieken die de integriteit van de respondent waarborgen. Ik denk dat niet veel mensen bekend zijn en toegang hebben tot deze apparatuur. Ook benodigen deze technieken expertise waar de meeste mensen niet over beschikken. Naast technische expertise moet de onderzoeker naar mijn mening goed kritisch en analytisch kunnen denken. Stel dat je de verkeerde conclusie trekt bij een bij goed en gedegen onderzoek dan is het gehouden onderzoek alsnog weggegooid geld! Ook deze persoonlijke vaardigheid heeft niet iedereen.

Tegenwoordig zijn er wel veel (gratis) online onderzoek tools die iedereen kan gebruiken. Deze hebben echter vaak beperkte mogelijkheden die de uitkomsten van een online onderzoek minder betrouwbaar maken.

Kort samengevat: naar mijn mening kunnen alleen opgeleide onderzoekers een goed en gedegen online onderzoek verrichten. Zij hebben niet alleen toegang tot de juiste gegevens en apparatuur maar beschikken ook over ervaring, technische expertise en een kritisch en analytisch denkvermogen.

 

Bronnen:

http://www.geelen-consultancy.nl/main/werkwijze.html#zelfdoen-uitbesteden

http://www.stadspanel.com/assets/whitepaper/000002.Online_Onderzoek.pdf

http://sabelonline.nl/18-slimme-tools-voor-usability-onderzoek/

Advertenties

~ door ilschilp op 18/02/2011.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: